Home Видео Трейлър на новия анимационен филм на номинирания за „Оскар“ Ричард Линклейтър

Трейлър на новия анимационен филм на номинирания за „Оскар“ Ричард Линклейтър

Трейлър на новия анимационен филм на номинирания за „Оскар“ Ричард Линклейтър
Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood - постер, снимка: Facebook

От 1 април Netflix представя „Аполо 10 1/2: Детство в космическата ера“ („Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood“). Актьорският състав включва Майло Кой, Лий Еди, Бил Уайз, Натали Л’Аморо, Джош Уигинс, Сам Чипман, Джесика Брин Коен, Даниел Гилбот, Закари Леви, Глен Пауъл и Джак Блек.

Ричард Линклейтър е режисьор, сценарист и продуцент, който има общо 5 номинации за „Оскар“ за 3 филма: „Юношество“ (2015), „Преди полунощ“ (2014) и „Преди залез“ (2005).

„Преди-“ трилогията на Ричард Линклейтър, снимка: Facebook

За първи път след шедьовъра „Камера помътняла“ („A Scanner Darkly“) от 2006 г., по едноименното произведение на Филип Дик ще можем да се насладим на поредната уникална анимация на Линклейтър. Съдейки по трейлъра, тя е в подобен стил, познат ни от „Камера помътняла“, показва една великолепна естетика, като и ни дава нов поглед към историческите събития от края на 60-те години в Америка.

„Колкото повече остаряваш, толкова по-малко искаш от света; ти просто искаш да го изживееш. Обикновените неща стават красиво-поетични“ – Ричард Линклейтър, снимка: Facebook

Действието се развива през лятото на 1969 г., както може би сте разбрали от „Аполо“, присъстващо в заглавието. Базирана отчасти на личните спомени от детството на Линклейтър, анимацията визуализира възторга му от космическата надпревара. Както знаем, тогава САЩ се състезава със СССР кой ще качи първия човек на Луната. Главният герой е дете, вероятно аналогия на самия Линклейтър. То предприема фантастично пътуване до Луната, поради това, че НАСА случайно прави лунния модул твърде несъвместим за настаняването на възрастни вътре.

На Земята светът се променя – американската култура и политика се преобразуват по безпрецедентен начин, но през цялото време страната е обединена под блясъка на космическа ракета.

Относно предизвикателния, фантастичен стил на филма, Линклейтър споделя следното:

„Визията на филма е вдъхновена преди всичко от времето, в което се развива историята. Предизвикателството беше да се използва изцяло дигитален метод и в същото време да се вплете аналоговото влияние на онази епоха. Красивият изглед на филма „Kodachrome“ е мястото, откъдето започнахме. Ние решихме да анимираме на 2 сек., за да придадем ретро усещане и предпочетохме ръчно изработената анимация пред цифровите ефекти. Измислихме нови начини да покажем различните текстури и дизайни, за да отразят аналоговия свят и субективната и творческа памет на Стан. Класическите анимационни филми от миналото и съботните сутрешни анимационни филми от 60-те години също бяха голямо вдъхновение за нас. също така поканихме нашите аниматори да оставят пръстовите си отпечатъци върху филма и да отпразнуват колективното творчество на нашите артисти, усещайки техните импресии във филма.“

Ето официалния синопсис на „Аполо 10 1/2: Детство в космическата ера“:

„Аполо 10 1/2: Детство в космическата ера“ разказва историята на първото кацане на Луната през лятото на 1969 г. от две гледни точки – визията на астронавта и контрола на мисията на триумфалния момент през очите на дете, което живее в Хюстън, Тексас и има свои собствени междугалактически мечти. Вдъхновен от живота на номинирания за Оскар режисьор Ричард Линклейтър, „Аполо 10 1/2: Детство в космическата ера“ е моментна снимка на американския живот през 60-те години на миналия век – част от неговата лична годишнина, отчасти социален коментар и отчасти приключение извън този свят.“

Ето и трейлър на „Аполо 10 1/2: Детство в космическата ера“:

Трейлър към други филми на Ричард Линклейтър:

A Scanner Darkly, 2006:

Waking life:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here