spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:59

Тринадесето издание на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На официална церемония на 26-ти април в JOY Station предстои да бъде връчен призът за млади творци в България на Фондация „Стоян Камбарев“. Победителят ще получи бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв. Всички номинирани ще получат подкрепата на Фондация „Стоян Камбарев“ за техните следващи артистични изяви.

Както всяка година в надпреварата за първото място влизат няколко уникални творци, всеки постигнал значим напредък в сферата, в която се развива.

Петте номинации за 2022 година са:

АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВ, визуален артист, 23 г. /инсталация, скулптура, графика/
Завършва „Графика“ в Националната Художествена Академия. Експериментира с изразни средства и интерпретациии на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. През 2021 г. Александър е номиниран за най-сериозната наградата за млади художници – БАЗА. Вече е реализирал няколко самостоятелни изложби.

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА , балерина, 19 г.
Занимава се танци от 4 годишна, но с балет се занимава от 15-годишна, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил модерен танц в класа на хореографа Галина Сребрева. На 17 печели първо отличие на конкурса „Анастас Петров“, сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago. Кандидатства за трупата на Борис Ейфман – Санкт Петербург. Така се превръща в първата българка директно одобрена за солист на руска трупа, като печели ролята на Кармен, но заради пандемията не успява да замине. Емона вече е част от трупата на Държавна Опера Бургас.

БЮРХАН КЕРИМ, театрален режисьор, 26 г.
Учи в класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. По-късно започва да учи и режисура в сценичните изкуства. Дебютира като режисьор в ТР Сфумато с „Край на играта“ по текстове на Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Предстои излизането на първия му роман „Лавандуловото момче“.

КАЛИНА АНДРЕЕВА, музикант, 21 г.
От малка свири на пиано, но по-късно се пренасочва към контрабаса и продължава обучението си в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Петя Бъговска. Заедно с това се занимава с народна музика, джаз, рок и фънк.
Участва в престижни, музикални джаз фестивали, печели множество конкурси като Doublebass Competition of C. D. von Dittersdorf – Словакия, „Светослав Обретенов“ и др. Пее във вокално студио „Нуша“ на Нели Андреева, с който представят българския фолклор по целия свят, включително с онлайн концерт, по поръчка за Белия дом в САЩ. Калина е била е част от World Youth Orchestra, с които записва за National Geographic.

ЙОАН ПОПОВ 23г.и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ 31г., двойна актьорска номинация
Двамата състуденти завършват НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Играят в „Суматоха“ от Йордан Радичков и печелят Награда „Златен Кукерикон“ в категория „Млада Надежда“. Журито ги избира заради силната екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев „Един асансьор разстояние“.

ЙОАН се занимава с музика – свири на китара, пиано и барабани, композира и пее. Взима участие в 4 мюзикъла на Държавна опера Варна, сред който са „Цар Лъв“ и рок мюзикъла „Коса“. Участва в театрални постановки чрез сдружение Суматоха.

АЛЕКСАНДЪР стартира кариерата си в актьорското студио на Малин Кръстев в Младежкия театър. Днес той е част от трупата на Сатиричния театър “Алеко Константинов“. Участвал е в английския телевизионен сериал „Plebs“.

Предстои да разберем кой ще спечели мечтаната Награда за полет в изкуството на фондацията, която не спира да вярва в младите български творци – Фондация „Стоян Камбарев“, кръстена на големия български театрален режисьор Стоян Камбарев и ръководена от Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Деси Тенекеджиева, снимка: Фейсбук

За четвърти път публиката ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).
Както и през изминалите години трима млади кинорежисьори, избрани от престижно международно жури от Холивуд, Великобритания, Италия и България ще заснемат 5 минутен игрален филм само за 5 дни.
Финалистите за Награда за кино 355 са: Антоний Христов, Лора Маркова и Орлин Менкаджиев.
Филмите на избраните финалисти ще бъдат излъчени по време на церемонията и след гласуване на живо публиката ще избере кой от младите български режисьори да си тръгне с престижната статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм.

Снимка: Фейсбук

Водещ на събитието ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на изискано шоу – кино, музика и незабравими емоции!
Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата и Столична Община.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here