Home Музика и танци Украино-американският диригент Теодор Кучар предава от Украйна

Украино-американският диригент Теодор Кучар предава от Украйна

Украино-американският диригент Теодор Кучар предава от Украйна
Теодор Кучар, снимка: фейсбук

Теодор Кучар е роден в Ню Йорк, но има украински корени. В момента се намира в Лвов и разказва за случващото се пред Slippe disc.

„Като музикант с американски и австралийски паспорт можех да напусна Украйна още преди седмица. Вместо това останах сред бомбите и ракетите, разбиващи се в петролни запаси; сред парашутистите, скачащи от самолети и търсещи цивилни дрехи, за да се смесят с народа, за да рисуват хиксове по тротоарите и покривите, та ракетите да могат да се целят в тях.

Закъснях с 24 часа в опитите си да изляза от Лвов, докато летището все още работеше. Сега на украинско-полската граница има 20 километрова опашка от хора, които се опитват да излязат от страната. В неделя седях и разговарях с американския посланик след концерта на Дворжаковия „Реквием“ тук. В понеделник сутринта всички хора от посолството, с които имах контакт от САЩ и Австралия, заминаха за Полша. Сега вече е невъзможно да напуснеш.

Получавах предупреждения от всички страни да се махна, дори от американския (временен) посланик. Като музикален директор и главен диригент на Националния филхармоничен оркестър на Лвов ми предстоеше седмица от концерти, която започваше в понеделник. Кой лидер би си тръгнал и оставил останалите?

Следя много внимателно новините и сегашната ситуация в Украйна – от всички страни. Преди две вечери наистина ме притесниха няколко интервюта на високо ниво по Би Би Си, в които се настояваше, че целият този конфликт е измислен от американците; че Путин е провокиран да направи нещо, което никога не е планирал; че това бил фалшив конфликт – като конфликта със Саддам Хюсеин и че „оръжията за масово унищожение“ никога не са съществували. 190 000 войници по границите са фалшиви? Големите болнични комплекси, които се строят в момента, с най-бърза скорост, на самата граница… са фалшиви? Добре поне, че аз самият съм в град, в който американците и австралийците искат да се преместят, защото се смята за „безопасен“ и „лесен за бягство, ако стане необходимо“.

Господинът, управляващ „новото“ австралийско консулство тук в Лвов току-що ми писа и поиска да пием кафе. Вчера вечерта прекарах около 90 минути в разговор с американския посланик и екип от посолството след изпълнението на „Реквием“. Изслушах много съществена „информация“. Чувах: „знаем от октомври, че това вероятно ще се случи“ и „вероятно Украйна ще бъде разделена на две половини; те искат Изтока и не им пука за Запада (Лвов)“. Чух и по-сериозни предположения. Разбира се, ние се надяваме, че късметът по някакъв начин ще сложи край на тази заплаха… но не съм толкова сигурен. И силно се надявам цялото това да не се разпространи извън Украйна.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here