Home Музика и танци Украинската оперна певица Тамара Калинкина става солистка на Старозагорската опера

Украинската оперна певица Тамара Калинкина става солистка на Старозагорската опера

Украинската оперна певица Тамара Калинкина става солистка на Старозагорската опера
Тамара Калинкина, снимка: личен профил

Сопраното Тамара Калинкина е една от големите звезди на Националната опера на Украйна в Киев. За щастие, тя и семейството ѝ са успели да се измъкнат от ужаса на войната и в момента пътуват към Стара Загора, където ще бъдат настанени. Старозагорската опера вече предложи на певицата да стане тяхна солистка.

Тамара Калинкина е Заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна  „П. И. Чайковски“ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера на Украйна, където изпълнява ролите на Виолета от „Травиата”, Мими и Мюзета от „Бохеми”, Маргарита от „Фауст”, Татяна от „Евгений Онегин”, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики”, Наталка от „Наталка-Полтавка”, Кукс от „Приказки за цар Салтан” и др.

Тамара също е и лауреат на Международния конкурс за млади оперни певци „Р. Зандонай“ и Международния музикален конкурс във Виена в категория професионален глас (2020). Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонка в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

Това прави чест на България и в частност на Старозагорската опера – певица от такъв ранг да бъде не просто гост, но и солист на операта е огромна радост, макар и обстоятелствата за нейното пристигане у нас да са трагични. Но тъкмо в моменти на сривове се доказваме като хора, артисти и това е начин да се огледаме и да видим какъв е социалният ни отговор на случващото се и какви висоти още можем да достигнем в певческо и музикално отношение, сравнявайки се с чужди звезди и учейки се от тях.

Previous article Вход свободен за украинци на фестивала на българското кино в Прага
Next article Класиката на Дисни „Цар Лъв“ с ново продължение
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here