spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:56

Уличният художник C215 отправи недвусмислено послание за мир върху фасадата на сграда в Париж

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На фасадата на сграда в 13-ти район в Париж се появи портрет на младо момиче в жълто и синьо. Картината е на уличния художник C215, който недвусмислено заявява позицията си против войната и отправя послание за мир, пишат от Франс прес, цит. по БТА. Това послание на Кристиан Геми, както е истинското име на художника, е насочено не само срещу войната в Украйна, но и срещу войните по принцип в целия свят.

„Това е портрет на дете, който ни призовава да се запознаем с хуманитарната драма в Украйна и отговорността на политиците. Това е универсално послание. В черно и бяло то би говорило за други конфликти“ – пояснява художникът, който живее само на няколко пресечки от новото си произведение.

C215, портрет, снимка: туитър

Под фреската четем „цитат от украинския президент Володимир Зеленски“, който насърчава административните служители да не закачат в кабинетите си неговата официална снимка, „а тези на децата си“.

Тази артистична реакция на художника е осъждане на действията на Владимир Путин в Украйна, но също и на американската интервенция в Ирак, френската интервенция в Либия. Той не пропусна да напомни за трагедията на децата в Сирия, Косово и Руанда, чиито портрети е правил и които все още не му дават покой.

В Туитър художникът написа още: „Ако сте се абонирали за моя акаунт, а вашият е пълен с насилствени, ксенофобски, антиваксърски и про-путинови публикации, мисля, че сте поели по грешен път: време е да се отпишете.“

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here