Home Картини от една изложба Утре може да се насладите на впечатляващите фотографии на Сибиле Бергеман

Утре може да се насладите на впечатляващите фотографии на Сибиле Бергеман

Утре може да се насладите на впечатляващите фотографии на Сибиле Бергеман
Mauerpark, Berlin, 1996; © Estate Sibylle Bergemann, ifa, източник: Facebook

Първата изложба в България, посветена на творчеството на германската фотографка, представя цялостното творчество на авторката, като акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни фотографии и полароидни репродукции. Изложбата ще бъде открита от Гьоте институт и Софийска градска художествена галерия на 01.03 от 18:00 часа. 

Сибиле Бергеман, снимка: Wikipedia

Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е една от най-значимите германски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива популярност с модните си кадри от Източен Берлин, но скоро се превръща във важна представителка на жанра на фотографското есе, както и във внимателен наблюдател на социалната действителност. В работата си се интересува по-скоро от периферията на света, не от неговия център. Фотографиите ѝ улавят в човешките лица и пейзажи онова, което е уникално и незаменимо и не е „съвсем на мястото си“. Изложбата в София представя акценти от цялостното творчество на Бергеман, която често се занимава с документирането на определени теми в продължителен период от време.

Elisabeth, Berlin, 2002
© Estate Sibylle Bergemann; ifa, източник: Facebook

Централни точки на нейната работа са модните и портретни фотографии, създадени за списанията „Сибиле“ и „Гео“. Тя започва да се занимава по-сериозно със ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те, а по-късно запечатва и сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. След Обединението на Германия Бергеман съосновава фотографската агенция „Осткройц“ и става член на Академията на изкуствата в Берлин.

Thomas
© Estate Sibylle Bergemann; ifa, източник: Facebook


Изложбата ще бъде съпътствана от медиаторската и образователна програма „Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман“, организирана от Гьоте-институт България и фондация „Изкуство – дела и документи“. Програмата ще включва турове, работилници за деца и родители, посещения за хора от третата възраст, както и лекция на Катерина Гаджева за жените в българската фотография.

Thomas
© Estate Sibylle Bergemann; ifa, източник: Facebook

Откриването е утре – 1-ви март, 2022 г. с Фрида и Лили фон Вилд: 01.03., 18 – 19 ч., а самата изложба ще продължи до 10-ти април, 2022 г.

Източник и повече за събитието тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here