spot_img
6.2 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:03

В Испания издирват със заповед за арест Рони Ромеро – вокалиста на Intelligent Music Project и Rainbow, който ще представя България на Евровизия + право на отговор

Представителят на България на Евровизия е обвинен е в тормоз от бившата си приятелка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Вокалистът на групата Intelligent Music Project не се е явил на съдебно изслушване в съда във Валдеморо и в момента е обект на издирване в Испания. Новото участие на българската делегация на Евровизия започва с полемика,“ съобщата Ел Еспаньол.

„Вокалистът на групата Intelligent Music Project Рони Ромеро в момента се издирва. Съдията по делото пристъпи към приемане на обезпечителна мярка на 17 ноември 2021 г. Издирването му, ареста и представянето му пред съда за срок от пет години, за да даде показания като следовател за престъпление заплахи са поради неявяване на изслушването на 17.11.21. На Ромеро е забранено да се приближава или приближава на разстояние по-малко от 500 метра от бившата си партньорка, дома или мястото ѝ на работа, като също така му е забранено да комуникира по какъвто и да е начин с последнита – лично, по пощенска или електронна поща, по телефон, по факс, чрез телеграма, чрез SMS съобщения, чрез социалните мрежи или по друг начин. По същия начин, съгласно документа за предварително производство от 28 декември 2020 г., правото на лицензиране, притежание и носене на оръжие или правомощието за получаването му е забранено до приключване на процедурата,“ пише още вестникът.

Ромеро обаче се защити, като каза, че „това е фалшива жалба, организирана от моята бивша партньорка и нейните униформени приятели с единствената цел да накърнят имиджа ми“ и че „в момента моите адвокати се грижат за цялата тази ситуация.“ „Бях уведомен за тези мерки в събота на вратата на дома ми, докато вземах нашия общ син. Изслушването се проведе следващия понеделник, когато вече нямаше да бъда в страната. Живея в Букурещ от две години, с консулска регистрация. Съдът и полицията са информирани от мен за настоящия ми адрес в Букурещ“. От Главната прокуратура на Испания обаче подчертават, че „пропорцията спрямо процедурите, по които е постановена присъда за лъжливо обвинение от 2009 г. е 0,0074%“. Тоест от всеки 12 747 оплаквания едно е невярно.

Роденият в Чили Ромеро е вокалист на Intelligent Music Project. В края на ноември групата с този вокалист беше избрана от ръководството на БНТ да представи България на Евровизия на 67-ото издание на фестивала, което ще се проведе в Торино през май следващата година. (Припомняме, че България е имала големи успехи на пессенния конкурс с участието на Елица и Стунджи (5-то място през 2007 г.),

Спечеленото от Крисия пък 2-ро място доведе Детската Евровизия в България, където тя се проведе през 2015 г. с голям успех на Арена Армеец. Поли Генова бе на 4-то място през 2016 г., а Кристиян Костов достигна почти върха с 2-ро място през 2017 г., бел.а.)

„Intelligent Music Project ще се явят с песента Intention, която според Евровизия-Испания е по тема, която „събужда вътрешната борба на всеки един от нас, но с остарели модели на вяра и поведение, които ни карат да се връщаме назад. Няма безопасна зона и има безполезно съществуване. Намирането на правилния път е битка, дори война със самия себе си и изисква сериозно усилие, за да направиш добро,“ пише още испанският вестник.

„Intelligent Music Project е група, създадена от бизнесмена и филантроп Милен Врабевски през 2010 г. Членовете ѝ се сменят и настоящият състав е следният: Ромеро, вокалист на групи като Lords of Black, Rainbow или Sunstorm; перкусионистът Стоян Янкулов – много успешен български участник в конкурса през 2007 и 2013 г. заедно с Елица Тодорова. Част от проекта е и победителят в X Factor Славин Славчев, Бисер Иванов, Иво Стефанов и Димитър Сираков. Проектът Intelligent Music е създаден с цел популяризиране на съвременната българска музика и е вписан в Регистъра на културните организации на Министерството на културата. България дебютира на Евровизия през 2005 г. и досега най-доброто ѝ финиширане е второто място през 2017 г. с певеца Кристиян Костов и баладата Beatufil Mess,“ продължава изданието.

„Тази година продуцентът на кандидатурите от 2016 до 2021 г. взе решение да не работи с БНТ през 2022 г. поради различия в критериите. Обществената телевизия избра групата без каквато и да е външна консултация,“ пише още Ел Еспаньол.

ПРАВО НА ОТГОВОР

А ето и как отговори Рони Ромеро (Intelligent Music Project) в отворено писмо до медиите:

Обвиненията към мен са абсолютно неверни

Отвореното писмо на вокалиста на Intelligent Music Project Рони Ромеро е по повод публикуваната информация в международни и български медии, че е издирван и с действаща заповед за арест от испанския съд. Oбвиненията са свързани с предполагаеми заплахи, отправени от него по адрес на бившата му съпруга. Текстът е предоставен лично от г-н Ромеро за разпространение до медиите и гласи:

„Публикуваната в медиите информация е частично вярна – съществува съдебна процедура по издирването ми в Испания, с което в момента се занимава моят адвокат. Ето малко факти:

Всичко е започнало още през декември 2020, за което никой не ме беше уведомил, защото Съдът не е знаел актуалния ми адрес. Бях информиран за обвинението от полицията по средата на улицата по време на няколкодневен работен престой в Испания през юни 2021. Това се случи, докато взимах сина си, за да прекараме време заедно – шест месеца след като процедурата е започнала. Още на същия ден, както и на следващия, отидох до полицейското управление и до съда, за да получа повече информация за това какво се случва и какви са обвиненията срещу мен (5 и 6 юни 2021, събота и неделя). След като впоследствие нямах възможност да се явя на насрочения от съда разпит, поради това, че нито тогава, нито в момента живея в Испания, съм бил обявен за издирване. Но, както споменах, за това в момента се грижи моят адвокат.

Съдът, полицията и Испанското посолство в Букурещ знаят актуалния ми адрес, телефонния ми номер и имейла ми, след като аз лично ги подадох на 5 юни 2021 – веднага след като бях информиран за съдебните процедури срещу мен – направих това с идеята да помогна на разследването, както и да бъда информиран за всяко развитие, свързано с него. От юли 2021 до момента нямам никаква информация за развитието на случая.

Искам категорично да заявя, че обвиненията срещу мен са абсолютно неверни и са базирани на изваден от контекста текст от SMS по време на кореспонденция, случила се в пика на пандемията от Covid-19 през 2020, когато нямах възможност да пътувам до Испания и респективно да виждам 8-годишния си син. Възползвайки се от тази ситуация, на мен ми беше отказвано да комуникирам с него – нито по телефон, нито по Skype, нито чрез която и да е платформа. Към момента все още нямам възможност да комуникирам със сина си.

Оповестяването на информацията за разследването до медиите именно в този момент от моята кариера е поредният мръсен номер, целящ да опетни името и имиджа ми – нещо, от което страдам от момента, в който се преместих да живея в Букурещ. Заедно с годеницата ми постоянно сме обект на тормоз дори в социалните мрежи – от фалшиви профили с един и същи източник.

Всеки, който ме познава знае, че никога не бих заплашил със смърт и най-големия си враг, дори и да имах такъв. Всички мои приятели и колеги в групите, от които съм част, както и бизнес-партньори могат много добре да опишат моята личност – нормален човек, музикант, който просто иска да бъде щастлив в личния и професионалния си живот.

За съжаление има хора, които не могат да приемат чуждото щастие. Времето и правосъдието ще покажат каква е истината и ще поставят недоброжелателите на мястото, което заслужават.

Рони”

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Искра Ангелова
Искра Ангелова
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here