Home Музика и танци В „Метрополитън“ изпълниха химна на Украйна преди премиера с участието на Соня Йончева

В „Метрополитън“ изпълниха химна на Украйна преди премиера с участието на Соня Йончева

В „Метрополитън“ изпълниха химна на Украйна преди премиера с участието на Соня Йончева
Соня Йончева/Facebook

Нюйоркската опера „Метрополитън“ представи „Дон Карлос“ на Джузепе Верди в оригинал на френски език с участието на Соня Йончева.

Преди премиерния спектакъл на „Дон Карлос“ (Верди) хорът и оркестърът на Метрополитън опера в Ню Йорк демонстрираха подкрепата си за Украйна, като изпълниха химна на страната.

За първи път от 1920 г. „Метрополитън“ изпълнява по-дългата френска версия на „Дон Карлос“. На сцената излязоха: Соня Йончева (Елизабет), Матю Поленцани (Дон Карлос), Джейми Бартън (Еболи), Ерик Оуенс (Филип II) и др.

Досега творбата е представяна 217 пъти, но в преработена и преведена на италиански език версия. 

„Метрополитън“ планира да направи осем постановки, като последната ще бъде на 26 март и ще се предава пряко в киносалони по света. 

Музикалният директор на операта Яник Незет-Сеген смята, че френският език придава друго звучене на творбата.

„Съгласните са много изразителни на френски. Можете да ги удължите повече. Можете също да ги съкратите. Усещам, че това променя деликатно, но последователно впечатлението на публиката, когато слуша страхотната мелодия на Верди“, цитира БТА.

Операта „Дон Карлос“ е втората творба, която Джузепе Верди пише по поръчка от Париж след „Сицилианска вечерня“ от 1855 г. Тя се придържа към големия оперен формат, изискван от парижани: пет действия, включително и балет.

За адаптацията си „Метрополитън“ използва оригиналното либрето на Жозеф Мери и Камий дьо Локл, което включва елементи от „Дон Карлос“ на Фридрих Шилер плюс първо действие в гората във Фонтенбло и трето действие на изгаряне на еретици по пиесата на Йожен Кормон „Филип Втори, крал на Испания“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here