spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 04:01:30

В Париж откриха изложба, посветена на Жан Габен

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Днес (9 март) в Париж бе открита изложба, посветена на една от най-големите легенди на френското кино Жан Габен. Актьорът олицетворява не само киното, но и цяла Франция. От него са се учили на тънкостите в седмото изкуство звезди от ранга на Ален Делон.

Ретроспективната изложба разказва за детството му в следвоенния период, за семейството му и пътя му към известните студия, където все още държи рекорд по заснети филми. Изложбата проследява жизнения и професионалния му път – от дебюта му на сцената до най-легендарните му роли: “Аферата Доминичи”, “Мелодия от подземието”, “Денят се ражда” и др.

Изложба Жан Габен, снимка: Инстаграм

Изложбата може да бъде разгледана от 9 март до 10 юли 2022 г. в Музея на 1930-те години – Espace Landowski. Цената на билета е 7 евро. Посещението на лица под 26 г. е безплатно. Входът е свободен за всички в 1-ва неделя на месеца.

Музеят в Булон Биянкур редовно посвещава изложби на известни лица от френското кино. Някои от тях са: Бриджит Бардо, Роми Шнайдер и Жан-Жак Бейне. Сега организаторите отдават почит на първия артист от такъв мащаб – Жан Габен, който засне повече от една четвърт от стоте си филма в студиата на Billancourt и Boulogne.

Изложба Жан Габен, снимка: Инстаграм

Това е първата изложба от подобен мащаб, посветена на френския актьор

“Неговата неподражаема игра остава запечатана в колективната ни памет” – споделят от музея. “От полицай до мафиот, от железопътен работник до водач на клан, от легионер до банкер, Габен олицетворява целия френски народ със сила и трезвост. Един век на нашето общество, представен от най-емблематичните му филми, 26 от които са заснети в прочутите студия на Billancourt (La Grande Illusion, Le Jour se lève) и Boulogne (Touchez pas au grisbi, Le Chat, Deux hommes dans la ville).”

Проектирана в тясно сътрудничество със семейството на актьора и партньорите, свързани с града, изложбата обхваща 700 m². Представени са автентични предмети, съхранявани в музея Жан-Габен дьо Мериел, уникални лични вещи, поверени от сина на актьора Матиас Монкорже, съкровища, които се появяват за първи път от архива на Cinémathèque française, предмети от най-голямата частна колекция, посветена на Жан Габен, кинематографски материали от студиата на Billancourt и Boulogne, около петнадесет екрана, показващи откъси от филми и документални филми, предоставящи пълно изживяване на изложбата с виртуална реалност.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here