spot_img
6.9 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:28

„В студа на нощта той протяга малките си ръце към нас: той има нужда от всичко, но идва да ни даде всичко,“ каза Папа Франциск в коледната си меса + видео

Папа Франциск утеши хората по целия свят в тези кризисни времена на пандемия, призова световните лидери към диалог и примирие, и говори за ваксините в коледната си меса

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Папа Франциск произнесе своята благословия „Urbi et Orbi“ (от латински: „Към Града и към Света“, бел.а.) на 25 декември от балкона си с изглед към площад Свети Петър пред 1500 миряни. След видеото с месата следва и пълният текст на коледното послание на Папата.*

„Скъпи братя и сестри, Честита Коледа! Божието Слово, което създаде света и което дава смисъл на историята и на човечеството, стана плът и дойде да обитава света сред нас. То дойде като шепот, като шумоленето на лекия бриз, за ​​да изпълни с чудото сърцето на всеки мъж и всяка жена, които са отворени за тази тайна. Словото стана плът, за да води диалог с нас. Бог не желае да води монолог, а диалог. Защото самият Бог, Отец, Син и Светият Дух са диалог, вечно и безкрайно общение, изпълнено с любов и живот.

С идването на Исус, личността на Словото, станала плът, в нашия свят, Бог ни показа пътя за среща и диалог. Наистина, той проправи този път, въплъщавайки се в себе си, за да можем да го познаем и да го следваме с доверие и надежда.

Сестри и братя, какъв би бил нашият свят без търпеливия диалог на многото щедри хора, които поддържат семействата и общностите заедно? В нашето време на пандемия осъзнаваме това все повече и повече. Способността ни да общуваме помежду си е поставена на сериозно изпитание; нараства тенденцията да се отдръпваме едни от други, да правим всичко сами, да спрем да полагаме усилия да се срещаме с другите и да правим нещата заедно. И на международно ниво съществува риск от избягване на диалог, риск тази сложна криза да доведе до лесния избор на преките пътища, вместо да се тръгва по по-дългите пътища на диалога. Но само тези пътища могат да доведат до разрешаването на конфликтите и до трайна полза за всички.

Наистина, дори когато посланието за раждането на Спасителя, източника на истински мир, отеква в сърцата ни и в целия свят, ние продължаваме да сме свидетели на голям брой конфликти, кризи и разногласия. Те изглежда никога не свършват; вече почти не ги забелязваме. Толкова сме свикнали с тях, че сега мълчаливо подминаваме огромни трагедии; рискуваме да не чуем вика на болката и страданието на толкова много наши братя и сестри.

Бог те обича, снимка: Венелин Пиперов

Нека помислим за народа на Сирия, който повече от десетилетие преживява война, довела до много жертви и безброй изселени хора. Нека погледнем към Ирак, който все още се бори да се възстанови от продължителен конфликт. Нека се вслушаме във вика на децата от Йемен, където една огромна трагедия, пренебрегвана от всички, продължава безшумно в продължение на години, причинявайки смърт всеки ден. Нека си припомним и продължаващото напрежение между израелци и палестинци, което се проточва без изход, с все по-сериозни социални и политически последици. Не бива да забравяме и Витлеем, мястото на раждането на Исус, което изпитва трудности от икономическите последици от пандемията, която пречи на поклонниците да посещават Светите земи и се отразява неблагоприятно върху живота на хората. Нека помислим за Ливан, който преживява безпрецедентна криза, придружена от много тревожни икономически и социални последици.

Раждането на Исус, снимка Vatican News

И все пак, в сърцето на нощта, погледнете! Знакът на надеждата! Днес „Любовта, която движи слънцето и другите звезди” („Рай“, XXXIII, 145), както казва Данте, стана плът. Той дойде в човешки образ, той сподели нашето тежко положение и събори стената на нашето безразличие.

В студа на нощта той протяга малките си ръце към нас: той има нужда от всичко, но идва да ни даде всичко. Нека го помолим за силата да бъдем отворени за диалог. В този празничен ден нека го умоляваме да възбуди в сърцата на всички копнеж за помирение и братство. Нека сега се обърнем към него в молитва.

Папата целува скулптура на бебето Исус, снимка Facebook

Бебе Исус, дай мир и съгласие на Близкия изток и на целия свят. Подкрепи всички, които предоставят хуманитарна помощ на народите, принудени да избягат от родните си земи; утешават афганистанския народ, който в продължение на повече от четиридесет години е бил подложен на изпитанието на тежки конфликти, които накараха мнозина да напуснат страната. Царю на всички народи, помогни на политическите власти да донесат мир на обществата, разтърсвани от напрежение и конфликти. Подкрепи народа на Мианмар, където нетолерантността и насилието често биват насочени към християнската общност и нейните места за поклонение, забулвайки мирното лице на този народ. Бъди източник на светлина и подкрепа за всички, които вярват и се стремят, въпреки всички препятствия, да напредват към срещата и диалога.

Предотврати появата на нови сбъсъци в продължителния конфликт в Украйна. Принце на мира, помогни на Етиопия да намери отново пътя на сдобряването и мира чрез откровена среща, която поставя нуждите на хората над всичко останало. Чуй молбата на живеещите в региона на Сахел, които са жертва на насилие, породено от международния тероризъм. Обърни поглед към народите на страните от Северна Африка, измъчени от разделения, безработица и икономическо неравенство. Облекчи участта на многобройните ни братя и сестри, които страдат от вътрешни конфликти в Судан и Южен Судан.

Направи така, че чрез диалог, взаимно уважение и признаване на правата и културните ценности на всяко човешко същество – ценностите на солидарността, помирението и мирното съвместно съществуване надделеят в сърцата на народите на Америка.

Сине Божий, утеши жертвите на насилието над жени, което се е увеличило в това време на пандемия. Дай надежда на малките деца и юноши, страдащи от тормоз и насилие. Покажи утеха и топлина към възрастните хора, особено към тези, които се чувстват най-самотни. Дай спокойствие и единство на семействата, на първите учители на техните деца, които създават основата на тъканта на обществото.

Бог с нас, дари здраве на немощните и вдъхнови всички мъже и жени с добрата воля да търсят най-добрите възможни начини за преодоляване на настоящата здравна криза и нейните последици. Отвори сърцата им, за да гарантираш, че необходимите медицински грижи – и по-специално ваксините – се предоставят на онези хора, които имат най-голяма нужда от тях. Отплати се на онези, които щедро се посвещават на грижите за членовете на семействата си, за болните и за най-уязвимите сред нас.

Витлеемско дете, дай възможност многото военни и цивилни военнопленници, станали жертви на скорошни конфликти, както и на всички, които са в затвора по политически причини скоро да се завърнат у дома. Не ни оставяй безразлични към трагичното положение на мигрантите, изселените хора и бежанците. Техните очи ни молят да не отвръщаме поглед, пренебрегвайки нашата обща човечност, те молят вместо това да приемем тяхната история като наша и да се отнесем с внимание към тежкото им положение.

Вечното Слово стана плът! Сине Божий, направи ни внимателни към нашия общ дом, който страда от небрежността, с която толкова често се отнасяме към него. Вдъхнови политическите лидери да постигнат реални и ефективни споразумения, така че бъдещите поколения да могат да живеят в среда, която уважава живота.

Скъпи братя и сестри, сред многобройните проблеми на нашето време надделява надеждата, „защото ни се роди дете” (Исая 9:6). Той е Божието слово, което стана младенец – бебе, способно само да плаче и нуждаещо се от помощ за всичко. То пожела да се научи да говори като всяко друго дете, за да можем и ние да се научим да слушаме Бог, нашия Отец, да се вслушваме един друг и да водим диалог като братя и сестри. Христе, роден за нас, научи ни да вървим до Тебе по пътеките на мира.

Честита Коледа на всички!“

*Превод: Искра Ангелова

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Искра Ангелова
Искра Ангелова
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here