spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 02:01:03

Вдъхновен от Пиацола ансамбъл „5/4 Танго“ с Людмил Ангелов гостува на „Европейски музикален фестивал“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Европейски музикален фестивал, на който и cultureONE е медиен партньор представя концерт с музика от Астор Пиацола. Tова е своеобразно продължение на 100-годишнината от рождението на твореца, отбелязана тържествено през миналата година. На 16 май от 19:30 на сцената на зала „България“ ще свири ансамбъл 5/4 Танго, създаден през 2021 г. именно по повод честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати класически музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света. Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас. Публиката на фестивала ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола – „Годишните времена на Буенос Айрес“, Концерт за квинтет, “Портрет на Алфредо Гоби” и др. Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.

Людмил Ангелов

Ансамбъл 5/4 Танго се ражда по идея на големия наш пианист Людмил Ангелов за изпълнение на  основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти – цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия „Астор Пиацола Квинтет“, основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че този ансамбъл е любимият „инструмент“ на Пиацола в процеса на изграждане на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета, без съмнение, има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

За музикантите от Ансамбъл 5/4 Танго:

Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани да Палестрина“ в Каляри (Италия). Участвал е в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич и Хуан Хосе Мосалини. Изнасял е концерти с Разградската филхармония, Симфониета – Шумен, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Симфоничния оркестър – Сливен, Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“, Австрия и др. През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония под диригентската палка на Константин Илиевски. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado” от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Популярен на петте континента той е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ. През 2016 г., заедно с цигуларя Веско Ешкенази пианистът издаде албума „Tango“, който получи отличието „Проект на годината“ от БНР и бе представен с огромен успех в „Европейски музикален фестивал“ 2016 в София.

Цветан Недялков е един от най-виртуозните китаристи в България. Възпитаник е на НМУ „Л. Пипков“ в  София и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където в момента е професор по китара и ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“. Блестящ изпълнител, той концертира много активно като солист на Софийската филхармония и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Стара Загора,  Бургас и др. Изключително популярен е и от телевизионния екран – като част от бенда на предаванията „Ку-ку”, „Каналето”, „Хит минус едно” и „Шоуто на Слави” и като един от основните музиканти в телевизионни формати като „Мюзик айдъл”, „Пей с мен”, и „Гласът на България”. Той прави също аранжименти на джаз, поп, филмова, театрална и класическата музика. Ръководител е на множество майсторски класове и е канен като член на жури в редица международни фестивали и конкурси.

Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич печели златен медал на престижния  Международен конкурс в Стреза, Италия още на 12-годишна възраст. Завършва следдипломна специализация във Факултета по музика на Белградския университет в класа на проф. Татяна Олуич, а през 2002/2003 г. специализира в Брюкселската Кралска консерватория в класа на проф. Игор Ойстрах. Той изнася множество концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Испания, Турция, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет „Белтанго“, Богосавлиевич е участвал в най-големите международни танго фестивали по света – Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и др.  

Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Тя завършва НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен и Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в класовете по контрабас на И. Петрова и проф. Т. Тошев. Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков и посещава  майсторски клас при Мишел Вейон (Швейцария). Свири в ансамблите „Студио Примо“, Български симфоничен оркестър “SIF 309”, била е гост-оркестрант и водач на група в различни оркестри в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. Има осъществени множество концерти като солист на оркестри в страната и чужбина, както и записи за БНР и БНТ.

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите  „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, “Козият рог“, „Лебедово езеро“ и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси и е отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда “Кристална лира” за постижения в балетното изкуство и  награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската опера и балет от 2006 г. Репертоарът му включва водещи партии в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Пахита”, „Шехерезада” и др. Участвал е в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома от Министерството на културата. През 2010 г. получава Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти. Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Искра Ангелова
Искра Ангелова
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here