Home Култура Вижте историите на 10 полски жени, които промениха света

Вижте историите на 10 полски жени, които промениха света

Вижте историите на 10 полски жени, които промениха света

Мария Склодовска-Кюри, Вислава Шимборска, Олга Токарчук, Ирена Сендлерова – това са само част от големите полякини, които промениха историята, изкуството, цивилизацията и обърнаха представите за образа на жената. За техните необикновени истории и приноса им за света можем да научим от изложбата “Изтъкнати полякини”, която може да бъде разгледана до 10 април в Полския културен институт в София.

Официалното откриване е на 1 март. Проф. Правда Спасова ще разкаже за Ванда Руткевич – първата европейка, покорила връх Еверест и една от най-известните високопланински алпинистки в историята; Анна Валентинович, легенда на „Солидарност“ – обществено-политическото движение, поставило началото на падането на комунизма в Европа; Кристина Хойновска-Лискевич – първата жена, осъществила самостоятелно околосветско плаване с ветроходна яхта; полски суфражетки – едни от първите европейки, извоювали избирателни права и др.

Снимка: Полски културен институт

Чрез изложбата организаторите ще отбележат и деня на жената – 8 март. За целта е предвиден концерт на Мария-Десислава Стойчева, лауреат на български и чуждестранни награди, ученичка на проф. Людмил Ангелов. На събитието ще прозвучат творби на Шопен, Шимановски, Сметана и Лист.

Откриването ще започне в 18:30 ч. на 1 март, входът е свободен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here