Home Детски кът „Войната, която промени Рондо“ –  книга, която разказва за войната и помага на пострадалите от нея

„Войната, която промени Рондо“ –  книга, която разказва за войната и помага на пострадалите от нея

„Войната, която промени Рондо“ –  книга, която разказва за войната и помага на пострадалите от нея
"Войната, която промени Рондо"/Софтпрес

Книга, която разказва за войната. Войната, която няма сърце, но оставя белези в сърцето на всеки. Книга за победата на Светлината. Вълшебна приказка, която провокира разговор за реалността – с децата ни, а и сами със себе си. И пази надеждата винаги жива.

„Войната, която промени Рондо“ на украинските автори Романа Романишин и Андрий Лесив, излиза на български с красивия превод на Христина Йотова и благодарение на издателство „Софтпрес“.

Всички приходи от книгата ще бъдат дарени на „Българския червен кръст“ в помощ на пострадалите от войната в Украйна.

„Не знам дали Романишиш и Лесив са искали да напомнят за безумието на Първата и Втората световни войни или са предполагали, че читателите им трябва да бъдат подготвени за събития като днешните. Факт е, че децата имат нужда да знаят: войната е отвратителен акт на посегателство върху тяхното бъдеще. А възрастните трябва да помнят, че предотвратяването на бъдещи конфликти минава през разказването на историческите събития по достоверен и неутрален начин.“ – Валентина Стоева.

Войната идва в идиличното градче Рондо и променя всичко. Възможно ли е трима приятели да спасят любимия си дом?

Данко, Зирка и Фабиан живеят спокойно в малкото градче Рондо, в което цари такова щастие, че дори цветята пеят. Докато един ден не пристига Войната със своя тътен и гибелни черни цветя. Жителите на Рондо не знаят какво да направят. Опитват се да разговарят с нея, да се борят, но нищо не помага. Единственият шанс на Данко, Зирка и Фабиан е да се обединят с останалите жители и да използват силата на Светлината, за да спрат непрогледния мрак.

Книгата е отличена с редица международни признания, сред които: награда Bologna Ragazzi Award 2015 и награда Litakcent 2015. Включена е в престижния каталог White Ravens 2015 и е избрана за най-добра илюстрирана книга на 2021 г. според Kirkus и международна книга на 2022 г. според USBBY – Съвета на САЩ за книги за млади хора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here