Home Новини Време за театър: до 27.03 да гледаме номинираните за наградите ИКАР 2022

Време за театър: до 27.03 да гледаме номинираните за наградите ИКАР 2022

Време за театър: до 27.03 да гледаме номинираните за наградите ИКАР 2022
Снимка: Съюз на артистите в България

Съюзът на артистите в България вече обяви кои са номинираните артисти в 48-мите награди ИКАР. Участие в пресконференцията, проведена във VIVACOM Art Hall Oborishte 5, взеха зам.-мин. на културата Весела Кондова и председателят на САБ – Христо Мутафчиев, които пожелаха успех на всички номинирани.

Самият Христо Мутафчиев обяви трите специални отличия: за певицата Мими Николова – за изключителния ѝ принос в българската музика; за актьора от Пловдивския театър – Симеон Алексиев – награда за чест и достойнство; и за изключителен принос в българския театър – за Асен Шопов.

Комисията, чиято нелека задача беше да определят номинираните в областта на драматичния театър, е съставена от: театроведа доц. д-р Румяна Николова, режисьора Василена Радева, театроведа Зорница Каменова, сценографа доц. д-р Венелин Шурелов, актьора Боян Арсов, композитора Михаил Шишков-син и консултанта потехническо осъществяване Спас Спасов. Румен Угрински, Нина Димитрова и Юлиана Войкова-Найман селектираха най-добрите в областта на кукленото изкуство.

Наградите ИКАР за изключителен принос се определят от Управителния съвет на САБ, а тези за чест и достойнство – от председателя на съюза. Останалите номинации се определят от съответните гилдии към САБ.

Церемонията, както обикновено, ще се проведе на 27 март (Световния ден на театъра) в Народния театър „Иван  Вазов”. Новото е, че тази година публиката може да гласува за своя любим артист чрез анкета на сайта на САБ.

Снимка: САБ

Зам.-мин. Кондова сподели: „Знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите, до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!“

И така, номинираните са:

Водеща мъжка роляАлександър Митрев за „Бартълби“, Владимир Карамазов за Кандидатът в „Опашката“ и Камен Донев за Сирано дьо Бержерак в „Сирано дьо Бержерак”.

Водеща женска роля: Ива Тодорова за „Ива е онлайн“, Койна Русева за Воланд в „Майстора и Маргарита“ и Маргита Гошева за Катерина в „Укротяване на опърничавата“.

За наградата за най-добра режисура се борят: Николай Поляков за „Майстора и Маргарита“, Стайко Мурджев за „Укротяване на опърничавата“ и Стоян Радев за „Ива е онлайн“.

За авторска музика са номинирани: Асен Аврамов за „Майстора и Маргарита“, Калин Николов за „Опашката“ и Николай Иванов за „ШАХНАМЕ: Сказание за Зал“ по Фердоуси.

За принос към цирково изкуство: Марио и Калин Москови.

Кои са останалите номинирани – вижте тук.

Номинираните спектакли ще бъдат представени и на ХVІІ издание на Софийския театрален салон, част от културния календар на Столична община.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here