spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:14

Явор Зографски (SMYAH) за проектите, които съчетават музиката и визуалните изкуства

С платформата Sound in Picture той стартира серията от събития от артисти за артисти “So, It's a Learning Process…”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Явор Зографски (SMYAH) се занимава с композиране на музика, преподава музикално продуциране в Sound Ninja Academy и години наред работи и като видео монтажист и режисьор. През 2019 г. основава платформата Sound in Picture, която обединява музиката и визуалните изкуства.

Дейността на Sound in Picture е доста нетипична. Разкажи ни малко повече за платформата.

Sound in Picture събира в колаборация музиканти с фотографи, комбинирайки лейбъл и списание за визуални изкуства. Всяко ново издание изследва синергията между двата свята и представлява премиера на музика, илюстрирана в серия снимки така, както фотографът я интерпретира.

Това е главната цел на Sound in Picture, но същината на платформата позволява доста поле за развитие и отвъд нея, като наскоро стартирахме линия тениски, фото книга с избрани творби от участниците ни досега, както и онлайн магазин за принтове от различни фотографи. Другите неща, които съм запланувал за към края на годината са подкаст и Patreon страница, където хората ще могат да получават музика, избрани фотографии и други интересни и ексклузивни материали около Sound in Picture.

Идеята на платформата предразполага и към различни видове събития – било то музикални, изложби, базари и нещо, което ми дойде като идея преди няколко месеца – лекции на различни тематики, свързани със сферите на Sound in Picture – често с хора, които са участвали в изданията ни или пък в някое от предишните ни събития. Именно за това и се партнирахме с приятелите ни от споделеното пространство SOHO Sofia и с тяхно сътрудничество правим ежемесечните сбирки в уютната им къщана ул. „Искър” 4. Те ще са безплатни, а на място хората ще могат да намерят принтове от участниците, както и тениски и фото книга от Sound in Picture. Трябва да отбележим и че голяма част от гостите всъщност участват и във фото книгата ни.

Съвсем скоро се задава първото издание на “Sо, It’s a Learning Process…”, за кого е подходящо събитието и какво можем да очакваме?

Събитието е подходящо за хора от всякакво ниво на развитие – от любители, до практикуващи професионалисти, като цели да даде нови идеи и вдъхновение на начинаещите и допълнителни знания на по-напредналите.

Разкажи ни малко повече за вашия първи гост-лектор?

Владислав Лепоев минава през различните направления на визуалното – дизайн, типография, фотография, видео, за да стигне до точката, в която всички те се пресичат. Той е сред основателите на алтернативните фотографски групи и арт студиа в България от близкото минало. Основател е на студио damar, сред чиито основни дейности е създаването на кавър арт за музика, филми, книги и театър за българския и чуждия пазар. Естественото му продължение се оказва снимането за филмови продукции и разширяването на портфолиото му с все по-концептуални и цялостни визуални проекти. Понастоящем се занимава с визуална антропология, видео фотография и социална фотография. Издател e на списанието “Stream of Consciousness” и креативен продуцент в „Рефлектор”.

От различни сфери на изкуството ли ще бъдат следващите гости? Бихте ли ни казали малко повече за следващите гост-лектори, които сте поканили?

Следващите замислени лекции ще са на тема Композиране на музика за видео и представления, 3D Mapping и анимация, Саунд дизайн, Кинематография, Развитие на визуален бранд и Нови технологии събиращи аудио-визуалните светове. Ще гледаме да редуваме гостите – един път от визуалния свят – друг път от аудио света и така в продължение на следващите няколко месеца.

Какво може да очаква аудиторията от Sound in Picture в близко бъдеще?

Нашите приятели могат да ни намерят на официалния ни сайт, където предстоят тонове интересни издания и колаборации с артисти от цял свят.

За съжаление, ситуацията с Украйна и Русия вече ни се отразява, тъй като в програмата ни по случайност следващото издание трябваше да е с руснак, а по-следващото с двама украинци. На този етап на украинците едва ли им е до това и е възможно да поизчакаме, докато обстановката се стабилизира, както всички се надяваме. Във всеки случай програмата ни се пообърка, но е нищо в сравнение с това, през което те минават в момента. Освен с гореспоменатите артисти, предстои и издание с нов сингъл от мен, в колаборация с фотограф от Мексико началото на май месец.

Може да ни намерите в социалните мрежи и навсякъде другаде, където се помещаваме, чрез сбора от линкове тук.

Другото, което предстои са две чисто нови тениски с дизайни от двама изключително талантливи художници и илюстратори, с които си партнираме – Надежда Костова, позната в инстаграм като Zitronada и Венцислав Стефанов, познат под псевдонима Random Drunk Faces. Те ще бъдат представени малко по-натам в сайта ни, но хората могат да намерят новите дизайни на всяко едно от следващите ни събития. Планирамe и пролетен базар-изложба по някое време април месец, където ще съберем както утвърдени, така и млади артисти, жадни да покажат творбите си пред хората. Последните два такива бяха голям успех за нас и се надявам да продължим да радваме и да носим стойност както на аудиторията ни, така и на артистите, с които работим, защото те наистина го заслужават.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here