Home Киноман Забраниха „Смърт край Нил“ в Кувейт и Ливан заради военната служба на Гал Гадот, обвиненията за сексуален тормоз срещу Арми Хамър вече веднъж отложиха премиерата

Забраниха „Смърт край Нил“ в Кувейт и Ливан заради военната служба на Гал Гадот, обвиненията за сексуален тормоз срещу Арми Хамър вече веднъж отложиха премиерата

Забраниха „Смърт край Нил“ в Кувейт и Ливан заради военната служба на Гал Гадот, обвиненията за сексуален тормоз срещу Арми Хамър вече веднъж отложиха премиерата

Новият филм на Кенет Брана „Смърт край Нил“ беше отлаган на няколко пъти. Най-накрая обаче ще можете да гледате премиерата му по кината. Той трябваше да бъде излъчен още през 2019 г., но заснемането му беше отложено за 2020 г. поради продължаващата пандемия Covid-19. И така, след още няколко отлагания, на 3 април 2021 г. бе обявено финално, че премиерата ще бъде през февруари 2022 г. Новото забавяне беше поради обвиненията срещу Арми Хамър, отправени му от бившата му приятелка Пейдж Лоренц и българката Ефи за сексуален тормоз, изнасилване и други издевателства. Още един скандал от последните дни белязва завинаги лентата – “Смърт край Нил” беше забранен в Кувейт и Ливан, заради про-израелските позиции и военна кариера на Гал Гадот. В България заглавието тръгва премиерно в края на седмицата.

Ако сте любители на едноименния и обичан от публиката роман на Агата Кристи от 1937 година, обичате заплетени филми-пъзели, загадки, улики, детективски разследвания и всичко в жанра, то това (не) е вашият филм.

Сюжетът е добре познат: Еркюл Поаро заминава на екзотична ваканция с параход по река Нил, следва жестоко убийство на богата младоженка, а той трябва да разплете мистериите около него. Акцентът пада върху прекомерното желание и стремеж към придобиване на богатство и сила, както и върху съпътстващите ги завист и ревност. В крайна сметка се разрушават приятелства.

Постер на „Смърт край Нил“ (2022), снимка: Facebook

Коментарите в социалните мрежи, свързани със скорошната екранизация с бюджет от феноменалните 90 милиона щатски долара, разкриват двуполюсни мнения. Ние няма да удавим удоволствието ви от филма със спойлери, но ще ви представим някои от по-разпространените коментари за него.

Постер на „Смърт край Нил“ (2022), снимка: Facebook

Общото мнение е, че кинематографията е изключително красива, а пищността на Египет, по-конкретно – на Кайро – е сърцевинната поанта. В коментарите за филма, освен естетическите му качества, се споменава и перфектната игра на актьорите. За пореден път Кенет Брана се доверява на сценариста Майкъл Грийн, а главните роли се играят от жената-чудо Гал Гадот и впечатляващата актриса Анет Бенинг („Американски прелести“, „Да бъдеш Джулия“).

Wonderwoman, Gal Gadot, снимка: Facebook

Според голяма част от публиката останалите актьори в „Смърт край Нил“ също се справят изключително добре. Сякаш тук обаче всичко приключва. Според много от зрителите, особено според почитателите на творчеството на Агата Кристи, тази на пръв поглед интересна локация се превръща в една лъскава картина, претрупана с дизайнерски дрехи и скъпоценни камъни. Историята е разтеглена до безкрайност, загубва се логиката на действието, както и същността на романите на Агата Кристи, в която главна е тръпката. Липсва по-дълбочинно развитие на персонажите и те не са толкова интересни, колкото мистерията сама по себе си. Пред детектива и пред зрителите са представени две различни реалности – ние като зрители сякаш не успяваме да видим това, което Еркюл Поаро като детектив е видял. Кино любителите мечтаят за продукции, в които им е предоставена възможността интерактивно да разследват престъпление или мистерия, като го правят заедно с главните герои. Кинематографията в случая не успява да проработи по този начин.

Снимка: Facebook

Друго, в което е обвинен филмът, е липсата на химия между Арми Хамър и Гал Гадот. Подобно видимо отсъствие изважда зрителите от филма и от сюжетната линия. „Смърт край Нил“ (2022 г.) предлага и осъвременяване на сюжета, в което е включена междурасова любов, която липсва в оригинала на Агата Кристи. Много от действащите лица са променени или са комбинации от герои от романа, за да се ограничи актьорският състав и сюжетът да е по-малко объркващ. (Саломе и Розали Отърбърн, писателка на любовни романи и нейната дъщеря, във филма са певица и нейната племенница и мениджър. Андрю Пенингтън става Андрю Качадуриан. Мари Ван Шуйлър, която в романа няма връзка с Линет, става кръстница на Линет, споделяща идеалите на г-н Фъргюсън, аристократът, превърнал се в социалист. Уиндълшам, герой, споменат в първата глава, се комбинира с д-р Беснер, за да стане д-р/лорд Уиндълшам. Бук, герой, който се появява в „Убийство в Ориент Експрес“, поема елементи от полковник Раса, а майка му Юфимия, напомня за връзката между Тим и г-жа Алертън.) Объркани сте? И ние.

Снимка: Facebook

Въпреки всичко повечето зрители са позитивно настроени към протагониста Еркюл Поаро. Според голяма част от аудиторията той е представен по по-човечен и задълбочен начин от предходните екранизации, а това, че егото му е издигнато до висините, не пречи на зрителите да споделят мнението му, че той е най-великият детектив в света. И в този филм, и в „Убийство в Ориент Експрес“ Поаро показва признаци на обсесивно-компулсивно разстройство (героят на Летиция Райт дори го нарича „обсебващ“). (Свикнали сме да мислим за обсесивно-компулсивното разстройство (или OCD) като за сравнително ново откритие, но терминът всъщност е въведен през 1877 г. от немския психиатър Карл Вестфал.).

Отличителни са силният му заряд и харизма, странността и чудатостта му, а разказът за запомнящите му се мустаци е симпатична хрумка. Докато гледаме „Смърт край Нил“ ние ставаме свидетели на педантичност, която свежда всичко до абсолютна симетрия и баланс. Персонажът на белгийския детектив е представен задълбочено, защото виждаме историята на младостта му на бойното поле и това обяснява остранеността му от романтични залитания.

Снимка: Facebook

Дали ще ви хареса „Смърт край Нил? Идете да гледате новата версия на Кенет Брана и разберете сами!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here