spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 03:01:16

Започна гласуването в десетото юбилейно издание на конкурса за детски книги „Бисерче вълшебно“ 

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Вече цели десет години българските деца имат своя уютен и вълшебен кът за четене. В него те не само могат да следят всички нови заглавия, но и да споделят мнението си за прочетеното, като гласуват за любимата си книга.

В юбилейното издание на конкурса всички читатели между 5 и 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия.

Селекцията е от най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 издателства и самопубликуващи се автори.

По традиция заглавията са разпределени в 5 категории:

„Откриватели“ (художествени, 5-7 г.),

„Изследователи“ (художествени, 8-10 г.),

„Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.),

„Майстори“ (художествени, 14-16 г.) 

„Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

Формата за гласуване ще е отворена до 23:59 ч. на 11 май 2022 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди.

Конкурс „Бисерче вълшебно“

Най-голям е броят на номинираните книги в категория „Откриватели“ – 32, следвана от „Изследователи“ – 30. Книгите в категории „Мечтатели“ и „Майстори“ са съответно 20 и 12. За любовта на читателите се борят 27 нехудожествени заглавия в „Нещотърсачи“.

Сред номинираните са носителят на Мемориална награда Астрид Линдгрен за 2019 г. – Барт Муярт („Братя“), както и българският полярен изследовател проф. Христо Пимпирев с книгата си „Антарктида – бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“.

Конкурсът е единствен по рода си у нас. Негов инициатор е Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“, която вярва, че свободата на избора развива уменията на децата и младежите да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here