spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 03:01:06

Започва активен обмен на концерти и спектакли между изтъкнати културни институти от Р България и Р Северна Македония

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Държавната опера – Пловдив и Националната опера и балет на Република Северна Македония ще размент приятелски гостувания със спектакли по проект, който е финансиран от българското Министерство на културата. Операта в Скопие ще представи балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на 7 февруари 2023 година в Пловдив, а балетната трупа на пловдивската опера ще гостува в Северна Македония на 17 февруари с едноактните балети „Дългата коледна вечеря“ и „Жени в ре минор“. Творческият обмен е продължение на приятелското сътрудничество между двата института в последните години, плод на което са редица съвместни проекти на Античния театър и гостувания на артисти.

Хореограф и режисьор на балетния спектакъл “Госпожиците от Авиньон”, вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, е Олга Панго – примабалерина и директор на балета на Националната опера и балет, Скопие. Премиерните заглавия на балетната трупа на Опера Пловдив „Дълата коледна вечеря“ по едноименната пиеса на Т. Уайлдър и музика на Вивалди и „Жени в ре минор“ по музика на Бах са на хореографа Раду Поклитару, основател на Академичния театър за модерен балет в Киев, който от началото на войната в Украйна също е част от екипа на операта.

На 11 март 2023 Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор, заедно с маестро Найден Тодоров ще гостуват в голямата зала на Македонската филхармония в Скопие. В момента текат последни уточнения на програмата и участието на техни солисти. 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here