spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:36

Жерар Депардьо влиза в ролята на Мегре от едноименния роман на Жорж Сименон

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Почти 50 години след първата си екранизация романът „Мегре и мъртвото момиче” от Жорж Сименон отново се качва на големия екран. Новият филм е озаглавен „Мегре”, а ролята на известния инспектор се играе от Жерар Депардьо, който през декември миналата година навърши 73 години. Режисьор е Патрис Леконт, който съвсем скоро работи по друг свой филм с Депардьо – „Дом за пенсионери”.

Историята на „Мегре” се развива в Париж през 50-те години на миналия век. Анонимно обаждане в полицията съобщава, че млада жена е намерена мъртва на „Place Vintimille” в 9-ти район. По тялото има пет прободни рани. Жертвата е облечена във вечерна дизайнерска рокля. В чантата ѝ липсват документи за самоличност. Комисар Мегре и неговите хора отговарят за разследването и се опитват да разкрият самоличността на младата жена. Едно от предположенията е, че жената е била кабаретна танцьорка. Разследването не върви успешно, тъй като се оказва, че никой не познава жената. Вероятно скоро е дошла от провинцията.

Мегре, снимка: archyde

Разбира се, през годините много млади момичета са идвали от провинцията в Париж, за да търсят по-добър живот, но никое от тях не е умирало, слизайки от автобуса или влака. Впоследствие случайно Мегре среща млада жена в едно кафене, която странно прилича на мъртвата жена. Виждайки я, други лични и болезнени негови спомени изплуват отново.

Според филмовия критик Лиса Неселсън Депардьо е роден за тази роля. „Образът на Мегре е много интересен, той никога не е съди, не критикува, винаги стига до дъното на нещата, дори дъното да е много дълбоко” – каза тя в ефира на France 24.

Мегре, снимка: archyde

Мъгливата и меланхолична парижка атмосфера, в която се развива сюжетът, е представена възхитително, а образът на Мегре е толкова достоверен, че почти забравяме кой играе ролята. Вниманието на Патрис Леконт към историята е в идеално съзвучие с изследователския стил на Мегре. Желанието на режисьора е да впечатли зрителите с новия прочит на романа и той определено го прави в рамките на по-малко от 90 минути.

Жорж Сименон е изключително преуспял автор, въпреки че напуска училище, когато е само на 14-годишна възраст, заради което от него не очакват кой знае колко. Постига световен литературен успех със своите 75 романа и 28 разказа. Романът „Мегре и мъртвото момиче” белгийският автор пише през 1954 г. Поредицата „Мегре” се радва на огромна популярност. Преведена е и на български език.

Мегре, снимка: archyde

За талантливото перо на Сименон може да се говори много. Андре Жид дори го сравнява с Балзак, а почитателите му са напълно съгласни с твърдението. Много от неговите текстове са адаптирани за големия и малкия екран, включително „Monsieur Hire”, също режисиран от Леконт през 1989 г.

В ролята на Мегре през годините се въплъщават много от днешните икони на световното кино: Жан Габен, Джино Черви, Чарлз Лаутън и др.

Филмът вече е във френските кина.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here