spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 09:01:54

Звезди от Португалия Жонаш и Ландер идват на One Dance Week 2022

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Тематичният „Фокус Португалия” на One Dance Week 2022 ще ни запознае с едни от най-актуалните и интересни имена на съвременната танцова сцена в страната.

На 27-и май в Дом на културата „Борис Христов” ще гледаме „Кабракимера” на Катарина Миранда, а на 29-и май One Dance Week ще представи спектакъла „Адорабилис” на хореографското дуо Жонаш и Ландер. Интензивно и емоционално преживяване, в което хореографите участват и като изпълнители, спектакълът е плод на контрастни вдъхновения – от медитативния танц на дервишите до изразителните „джаз ръце” в мюзикълите на Боб Фоси, от природата и животинския свят до социални норми, добродетели и хумор.

За „Адорабилис”:

Снимка: Mariano Silva

Когато преди три десетилетия учени откриват непознат бледорозов октопод, започват да търсят име на това симпатичното дребно създание и заради чаровния му външен вид, го наричат Opisthoteuthis Аdorabilis – „Прелестния”.

Когато Жонаш Лопеш и Ландер Патрик започват работа по спектакъла си, търсят хореографското въплъщение на своя Адорабилис и използват богатството на културното и природно разнообразие, за да създадат завладяващ лабиринтен танц. Всички желаещи са поканени на церемониално пространство, което се обитава от три същества, поставени под теглото на невидима опасност. Виртуално око следи и наблюдава всяко тяхно движение и контролира вниманието на публиката.

Каква е ролята на окото и защо е тук? Авторитарна? Пасивна? Трябва ли да му се доверим или и то, също като нас, е страничен наблюдател? Телата на трите същества танцуват, за да променят скоростта на визуалното време чрез сложни хореографски съзвездия, преплетени с различни сюжетни линии. Светлината, звукът и пейзажът са извадени като самостоятелни елементи, които влияят върху поведението и реакциите на изпълнителите – така, както дъждът, нощта и пролетта имат ключова роля в животинския свят.

One Dance Week 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here